“Ik verklap niet wat we gaan doen, maar neem je zwemspullen mee!”

Met je armen door het oppervlak snijden, hoofd onder water, mond wijd open, ogen gericht op de verre horizon – kun je de kant al zien? Maakt niet uit. Er is geen finish, alleen een snelle koprol en de afzet tot het volgende baantje. Lekker. Vandaag gaan we buiten zwemmen.

Zwemmen is de beste sport. Je voelt je fris terwijl je je in het zweet werkt. Je voelt je licht terwijl je kracht zet. Je voelt je kalm terwijl je doorwerkt. Het is goed voor je conditie, voor je humeur en voor je gewrichten. En als je je nog druk maakt om je haar: het hoeft niet in chloor. Lees verder, en ga zwemmen. Niets is zo in- en ontspannend tegelijk.

Bij andere sporten ben je vaak toch nog met andere dingen bezig; je kijkt om je heen, luistert naar muziek, denkt na over je tactiek of de tegenstander. Als je zwemt, zwem je. Afgezonderd van de wereld, jij en je gedachten. Je kunt het zo zen maken als je wilt. De vieze hippie telt soms alleen maar baantjes. Als ze baantje twaalf begint, denkt ze “twaalf, twaalf, twaalf” – net zolang tot ze aan de andere kant “dertien, dertien, dertien” begint.

Ook als je gestrest bent is zwemmen ideaal. Het brengt duidelijkheid in je gedachten. Misschien is het het water dat door je oor naar binnen sijpelt, maar na een paar baantjes verandert er iets in je hoofd. Alles wordt helder. Problemen blijken geen problemen meer te zijn. Je komt tot de beste ideeën.

Wat is er nog beter dan zwemmen? Buiten zwemmen. Een frisse neus halen, sporten, daglicht opzuigen en nostalgisch ‘even eruit’. De vieze hippie heeft slechts beperkte tips (want een beperkt aantal woonplaatsen), maar dat is een goede aanleiding om meer te gaan ontdekken, nietwaar? Op de Bucket List: elk openluchtzwembad in Nederland uitproberen!

Amersfoort

In de omgeving Amersfoort is De Glind een mooie optie voor jonge kinderen (klein maar fijn). Het Bosbad is indrukwekkender, maar ook wat ruiger; die grindstenen op de bodem halen zo je knieën open. Een andere favoriet is De Bree in Scherpenzeel, met een hele vette glijbaan (nee echt), een hoge duikplank en bijbehorend diep bad. Maar het allerbeste is het Henschotermeer. Er is een eiland, er is een kasteel, er is zand en de toegang is gratis. In de vroege lente zwem je tussen de baby kikkertjes, en in de zomer kun je kinderen aan hun been onder water trekken – het is zo troebel, ze zullen denken dat je het Monster van het Meer bent. Oh, en met een beetje mooi licht ziet het er zo uit. Een half uur fietsen van Amersfoort; uw zwemparadijs:

Amsterdam

Het Brediusbad in de hittegolf van 1967

Mijn hart ligt bij één klein, onbekend badje in Amsterdam. Het is me zo dierbaar dat ik er een tijd over twijfelde om het openbaar te maken. Maar à la, eerlijk zullen we alles delen: het Brediusbad. Geen grote naam nee, en ook geen groot complex, maar zo rustig, gezellig, ongedwongen – onAmsterdams. Bovendien doen ze een ‘laatste uur’ korting van 50% en staan ze elke ochtend van 07.00 tot 09.00 naaktzwemmen toe. Kun je je iets heerlijkers voorstellen? Deze vieze hippie niet.

Daarnaast natuurlijk de bekenden: De Mirandabad schijnt een mooi 50-meter buitenbad te hebben, maar de vieze hippie werd vorig zomer geweigerd toen ze haar paspoort niet bij zich had, en kan er aldus weinig over zeggen. Zo ook het Sloterparkbad, dat gesloten was om een of ander dancefestival voor te bereiden. Teleurstelling alom. Als de hippie in het Florapark lag te studeren, hoorde ze wel veel kinderen plezier maken in het Floraparkbad, maar zelf is ze er nooit geweest (wordt wel tijd, aangezien het over twee jaar vervangen wordt door het Noorderparkbad).

Goed, dus in vier jaar tijd heeft de hippie niet zoveel Amsterdamse buitenzwembaden ontdekt. Niet omdat ze lui was, maar omdat er één ding beter is dan openluchtbaden: natuurbaden. En daar loopt Amsterdam echt van over. De vieze hippie zou nog steeds niet snel in de gracht springen (roestige fietsen + blote benen = pijn), maar het IJ is al een betere optie. Als je de toegang tot het Sloterparkbad niet kunt betalen, waarom dan niet gewoon het Slotermeer in? Of fiets een kwartier naar het zuiden, langs de Schotse Hooglanders, om in het Nieuwe Meer te zwemmen (wel je eigen lunch meenemen, want bijbehorend restaurant is duur en niet bedacht op vega’s). Als je fietsen geen probleem vindt is ‘T Twiske ook erg leuk, maar zeg, als je toch al een uur op de fiets zit, waarom dan niet gelijk door naar het strand? Bloemendaal is zo ver niet, en op de terugweg kun je altijd je fiets in de trein gooien (of op de draagvleugelboot)!

Londen

En mocht je deze zomer naar Londen komen, waar het extra bedrukt en beklemmend zomert, dan is het goed te weten dat er achter al die bedrijvigheid een flink stel zwembaden verstopt zijn.

Neem bijvoorbeeld Brockwell Lido: een mooi, klein zwembad middenin het park tussen Brixton en Herne Hill, twee buurten die ook nog vol leuke kroegen en restaurants zitten voor achteraf. De serieuze banentrekker moet naar Tooting Bec Lido. Dit bad is met ruim 75 meter het grootste openluchtbad van Europa. Het is onverwarmd, maar daar moet je niet moeilijk over doen; de Zuid-Londen Zwemclub duikt er het hele jaar door in. Weer of geen weer, de zomer zit in je hoofd.

Buiten zwemmen geeft een vakantiegevoel terwijl je werkt en een zomergevoel terwijl het regent. Het is goed voor je humeur, conditie en weerstand. Geen excuses: alle hippies het water in.

Als jij ook goede tips hebt in jouw buurt, laat ze alsjeblieft achter. Omdat Google op dit vlak vaak teleurstelt, legt de vieze hippie  met liefde een bestand aan van de beste zwemplaatsen in Nederland. Reacties meer dan welkom, dus.

Advertenties