Vieze Veganist

Goedemorgen en een hele fijne maandag! Het is de tweede dag van juli, een belangrijke maand voor de vieze hippie waarin ze naast haar dagelijkse verplichtingen meedoet aan de Self Help Hipster Summer School, probeert dagelijks te sporten (gaat vandaag al niet lukken, zucht), maar zich óók nog eens heeft ingeschreven voor de Veggie Challenge.

Kleurplaat van Thora Thinks (klik op het plaatje voor meer!)

De Veggie Challenge is een persoonlijke uitdaging om minder dierlijke producten te eten. Als je omnivoor bent, daag je jezelf uit om minstens één dag per week vegetarisch te eten. Als je al (vaak) vegetarisch eet, schroef je het nog wat op, en ga je een dag veganistisch proberen. En als je, zoals de vieze hippie, al ‘redelijk vaak’ veganistisch eet, kun je proberen het grootste deel van de week (vier dagen? vijf dagen?) strikt veganistisch te eten.

Het is namelijk niet zo moeilijk. Drie jaar geleden maakte de vieze hippie, na het zien van een aantal documentaires (waaronder deze klassieker) de keuze om vegetariër te worden. Ze woonde op dat moment in Barcelona, de stad waar tofu in de grootste Carrefour nog niet te vinden is. Maakte ook niet zoveel uit: op haar eerste dag probeerde ze alpro-yoghurt bij het ontbijt en ging bijna over haar nek. Conclusie: plantaardig eten moet prima kunnen zonder vreemdsoortige nepzuivel of namaakvlees.

In de afgelopen weken las ze Crazy Sexy Diet, een dieetboek dat over gezondheid gaat (“Nee echt! Ik wil niet afvallen, ik wil gezonder worden!” – de vieze hippie weet hoe vals dit klinkt. Helpt het als ze zegt dat het tóch waar is?). Na een heel hoofdstuk over de effecten van zuivel op je lichaam begon ze te experimenteren zonder zuivel. Melk had ze nooit echt lekker gevonden, dus dat was makkelijk. En hoewel ze altijd gek op kaas is geweest, kon ze, met een beetje wilskracht ook die laten staan. Aan al het goede komt een einde, zeg maar. Inmiddels is ook de yoghurt uit haar dagelijkse kom fruit en muesli verdwenen.

En als je denkt: pff, wat een ontberingen, wees dan gerust – dat dacht de vieze hippie zelf ook. Sterker nog, als men in het verleden vroeg: “Eet je dan ook geen zuivel?” antwoordde zij lachend: “Ben je gek? Ik heb nog wel een sprankje levenslust over.” Veganisten zag ze als uitgemergelde dan wel obese bleekscheten die te veel blowden en chips aten, mensen waarmee geen zinnig gesprek te voeren was omdat ze je continu op hun superioriteit wezen. (Een goed voorbeeld was B.: “Als je niet veganist bent, ben je ook geen échte feminist.” – pardon?!)

Maar de vieze hippie, hoewel sceptisch, staat overal open voor. En als Kris Carr van CSD suggereert dat ongezonde veganisten enkel van overbewerkte granen leven, en een gezonde veganist juist van planten en bonen – dan denkt ze: vooruit, laten we dat veganisme eens proberen.

Hoe minder dierlijke producten ze at, hoe beter ze zich voelde. Continu. Ze kreeg meer energie, werd stukken optimistischer en vrolijker, had minder buikpijn en hoofdpijn, en (te veel informatie?) een betere stoelgang (ironisch, gezien al die mooie darmyoghurtjes die er tegenwoordig te koop zijn). De vieze hippie kookt vele malen creatiever en met meer plezier, en het lijkt warempel alsof zelfs haar conditie erop vooruit is gegaan.

Wellicht denk je nu: onzin. Kan niet. Mensen hebben vlees nodig, zoveel effect heeft voeding niet op je welzijn, het zal de zomermaanden wel zijn, en trouwens, hoe lang denk je dit vol te houden? De hippie antwoordt: toch niet, toch wel, allicht, en hopelijk nog heel erg lang. De afgelopen week is het eetpatroon een beetje onderuitgezakt, te wijten aan een overdosis ijsjes en chocola (‘echte’ zuivel was al na een paar dagen een vreemde keuze voor haar, maar ze valt nog regelmatig voor de verstopte poederzuivel, helaas). Dit, maar dan met snoepgoed:


De Veggie Challenge komt dus precies op het goede moment. En met een eetdagboek dat deze maand op De Groene Meisjes verschijnt, wil de vieze hippie deze maand graag wat extra aandacht besteden aan alles vegetarisch/veganistisch.

Verwacht blogs over morele én sociale problematiek, koken en milieu, dierenwelzijn en gezondheid. Als je specifieke vragen over een vegetarisch/veganistisch dieet, hoort de vieze hippie het graag. Ook zou ze graag gastschrijvers zien die iets over hun ervaring met veganisme vertellen. En voor de lezers die aan de eerste challenge van juni meededen: hoe beviel dat? Hebben jullie nog goede tips, of lekkere recepten?

Advertenties