Vieze Veganist 2: Don’t Worry, Be Happy

Niet piekeren, maar blij zijn. De vieze hippie moet zichzelf er dagelijks aan herinneren. Het is ook een motto dat heel veel ondersteuning kan bieden wanneer je de overstap aan het maken bent naar veganisme. Ineens kom je erachter dat werkelijk overal lactose (melk!) in zit, dat je die mooie laarzen wel kunt vergeten, en dat honing een dierlijk product is. Huh? Wat? Het is makkelijk om overdonderd te raken, en als je dan ook nog een lichtelijke alles-of-niets denker bent, is de kans klein dat je jezelf ooit veganist zult noemen.

De producten waar melk in verstopt zitten, zijn vaak voorbewerkt. Denk aan vreemdsoortig brood (het zou enkel meel+gist+zout+water moeten zijn), biscuitjes (roooomboter) of bijvoorbeeld hartige taart (ei is de lijm van de kookkunst). De makkelijkste oplossing is: doe het zelf. Zo houd je een oog op de ingrediënten en leer je gelijk wat nieuwe keukenkneepjes.

Maar daar heeft natuurlijk niet iedereen tijd voor. Als je geen behoefte hebt om voorbewerkte producten uit je leven te bannen, zijn er genoeg alternatieven te vinden. De natuurvoedingswinkel is een walhalla van ‘vrije’ voedingswaar: glutenvrij, sojavrij, en, jawel, zuivelvrij. Ook Aziatische toko’s hebben een avontuurlijk assortiment voor de veganist. Als zulke winkels niet bij jou in de buurt te vinden zijn, zijn er altijd opties online, en vaak ook een klein assortiment in de lokale supermarkt. Zo niet; vraag er vooral naar! Winkels beantwoorden graag aan de wensen van hun klanten.

Als je dat allemaal te veel gedoe vindt, dan doe je het lekker niet. Er is geen Veganistische Politie die bonnen uitdeelt bij ‘dieetovertredingen’. Er zijn namelijk geen dieetovertredingen! Don’t worry, be happy. Sommige mensen houden ervan om ‘hypocriet!’ te roepen – vergetend dat elk mens een vat vol tegenstrijdigheden is. Zie ‘vegetarisch’ en ‘veganistisch’ als stickers: als jij je ermee wil identificeren, dan is dat mooi. Als je ze enkel op je boodschappenlijstje wil plakken, net zo mooi.

Dus misschien eet je volledig dier-vrij, maar koop je graag leren schoenen, of drink je af en toe honing in je thee. Misschien kun je je geen leven voorstellen zonder de zeldzame hamburger, of een softijsje op het strand. Al die kleine dingen doen maar weinig af aan het goeds dat je bereikt door andere dierlijke producten af te zeggen.

Eén van de goede effecten van veganistisch eten, is bewustwording verspreiden. Door zelf met de moraal van je voeding bezig te zijn, maak je je omgeving ook bewust van hun maaltijdkeuzes. Dat kan best lastig zijn. Vraag je in naar de bouillonbasis van de enige veganistische soep in het restaurant? Wijs je het stuk taart af dat je vriend zelf heeft gebakken? Kathy Freston geeft antwoord:

Zulke minuscule hoeveelheden van dierlijke ingrediënten zullen geen groot verschil maken in dierenleed. Maar je geeft je niet-veganistische vrienden – en de bediening, en koks – wel het idee dat veganisten maar lastig te plezieren zijn.

Ze waarschuwt ervoor om veganisme als een soort ultieme zuiverheidsgraad te gaan zien. Niemand is volmaakt, en niets is perfect. Laat je dieet niet ten koste gaan van de gezelligheid; de positieve invloed die we op anderen hebben is ook belangrijk.

Op de derde dag van de Veggie Challenge, zijn dit goede gedachten om in het achterhoofd te houden. Niet te veel dagen tellen, niet te veel zorgen maken – meer dan je best kun je niet doen. Don’t worry, be happy.

Advertenties