Vieze Hippie Gids: Londen (Centrum)

Nu ik Londen heb verlaten, leek het me leuk om in een aantal posts de hippietips van Londen op een rij te zetten – maar dan wel in buurten. Londen is namelijk geen stad, het is een conglomeratie.

Het moet gezegd: in het jaar dat ik in Londen doorbracht, heb ik Londen centrum maar nauwelijks bezocht. Het centrum is een vreemde plek voor de mensen die echt in Londen wonen: zo schoon, zo geordend, en de mensen zien er allemaal zo gezond en mooi uit. Dat is in het ‘echte Londen’ (oftewel, het goedkope, niet toeristische Londen waar de normale mens woont) wel anders.

Wat je in Londen gaat doen hangt voor een groot deel af van hoe vaak je er al bent geweest. De eerste keer moet je gewoon zoveel mogelijk attracties af, de tweede keer het overige, en vanaf je derde bezoek kun je je een beetje om het ‘alternatieve’ circuit gaan verdiepen. En waar zit het leuke alternatieve Londen dan?

Het Soutbank Centre

In Southbank: de zuidzijde van de river Thames, bij Waterloo Bridge. Hier zit het British Film Institute, dat regelmatig thema-avonden organiseert en huis biedt aan filmfestivals. Ook het Southbank Centre, met z’n eigen poëziebibliotheek, is een bezoek waard. Op zaterdag staat er een hele lekkere delicatessenmarkt op het plein buiten, op zondag een boekenmarkt, en met kerst staat de kade vol met schattige en kitscherige kraampjes.

Mijn lievelingskroeg is ScooterCaffè, bij Waterloo. Het is een heel intiem café met de lekkerste drankjes (warme chocolademelk waar je lepel in rechtop blijft staan, rozenlimonade, zelfgemaakte likeuren). De sfeer is een beetje vergelijkbaar met Brecht in Amsterdam (en de drukte ook). Ze serveren hier alleen wat koekjes en taart, dus je bent bovendien welkom om je eigen avondeten mee te nemen – lekker makkelijk.

Mildred’s. Ik schreef er al eerder over, maar het mag best nog eens gezegd worden: heerlijk vegetarisch eten voor een prima prijs. En na je bezoek aan Mildred’s, met je buik vol, is het veilig de nieuwe WholeFoods in te stappen. Op deze manier verspil je hopelijk net ietsje minder geld dan wanneer je hongerig op bezoek zou gaan.

Mocht je minder tijd hebben, ga dan langs Food for Thought in theaterdistrict; een vega(n) daghap voor 5 pond. Smaakvol, snel en goedkoop, ideaal voor als je naar het theater gaat, in Duke of York’s Theatre bijvoorbeeld. Daar speelde Posh in het voorjaar, een geweldige voorstelling – maar er draaien altijd interessante stukken.

Hoewel de boerenmarkt een stuk lekkerder en beter is, is het wel echt de moeite waard om langs Borough Market te gaan – zo niet voor het eten, dan voor de ervaring. De overdekte markt zit vol inspiratie: van hele eekhoorns (om op te eten, ja) tot brood in een bloempot.

Ben je meer een intellectuele vieze hippie? Dan mag je Bookmarks niet missen: een complete socialistische boekwinkel, vol met alles: antikapitalisme, critical theory, feminisme – ze hebben zelfs een hele kast apart gezet voor Situationisme! In de kelder kun je niet lopen, want de vloer is bezaaid met dozen vol titels als “Feministische Tegenbewegingen in Joegoslavië 1950-1960” of “De Rode Giraffe Gaat Op Zomerkamp”. Geen geintje. Ik kan deze winkel niet genoeg liefde geven.

Ik heb het gevoel dat ik nog allemaal leuke dingen vergeten ben, maar die komen dan wel in het laatste deel, Greater London!

Advertenties